
Miten säilyttää olutta?
Tyylilajista riippumatta, kaksi oluen pahinta vihollista ovat lämpö sekä valo. Valo ei ole ongelma tölkitetyissä oluissa, mutta pullo-oluiden kohdalla – huolimatta siitä ovatko ne vihreässä vai ruskeassa pullossa – valo voi aiheuttaa hyvinkin nopeita muutoksia oluen makuun.
Vahingollisinta valoa on auringonvalo – suorassa auringon paisteessa olut voi saada ”skunkkimaisia” aromeita jo minuuteissa. Myös LED-valaisimet ja loisteputket ovat tehokkaita oluen maun muuttamisessa. Jos oluen on pakko olla valossa, vähiten haitallinen vaihtoehto on halogeenivalaisimet sekä klassiset hehkulamput, mutta ykkössääntö silti on: pidä oluet valolta suojattuna.
Korkealla lämpötilalla saa pilalle lähes oluen kuin oluen. Herkimpiä oluita ovat humaloidut sekä maustetut, mutta millekään tyylille ei lämpö tee hyvää. Jääkaappi on erinomainen paikka säilyttää oluita, mutta mikäli nurkasta löytyy tilaa viinikaapille, voi lämpötilan jättää hieman korkeammaksi – 10 – 13 välille. Mikäli syystä tai toisesta oluita on pakko säilyttää kylmälaitteiden ulkopuolella, valitse tarkasti asuntosi viilein (ja pimein) nurkka.
Tärkeää: Älä koskaan, ikinä, milloinkaan, mistään syystä säilytä mitään täyttä olutastiaa minkään arvotavaran lähistöllä huoneenlämmössä. Mihin tahansa olueen voi päästä sisään panimolla pöpö, joka voi aiheuttaa lämpimässä säilytettynä jälkikäymistä, jolloin pullon tai tölkin spontaani aukeaminen aka räjähtäminen on täysin mahdollista.
Pääsääntöisesti oluet tulee säilyttää pystyasennossa. Näin pienempi osa oluesta on kosketuksissa astian sisällä olevan ilmapinnan kanssa – joka sisältää aina jonkun verran happea.
Lambicien osalta säilytysasennosta löytyy kahta eri koulukuntaa. Jotkut vannovat kyljellään säilytykseen, koska suurempi kosketuspinta hapen kanssa voi reagoida jopa suotuisasti villihiivojen kanssa. Se myös kerää hiivasakan pullon yhdelle kyljelle, jolloin lambic-korin avulla olutta varovaisesti kaataessa suurin osa sakasta saadaan pidettyä pullossa. Kylkisäilytyksessä on myös huonoja puolia, kuten ajan saatossa korkin murenemisen mahdollisesti aiheuttama korkkivirheen maku. Jopa lambic-tuottajien keskuudessa esiintyy erilaisia suosituksia pullojen säilytysasennosta joten – miten kummin tahansa sen teet, olet joidenkin mielestä oikeassa ja joidenkin mielestä väärässä.
Edit: Lue myös artikkelimme oluen tuoreudesta ja kellaroinnista – sekä sitä, kuinka nopeasti mikäkin oluttyyli kannattaa juoda pois.
Kirjoittaja on Erkki Häme – olutseikkailija, Pienen perustaja, omistaja ja luova johtaja.